Yhteistyössä Jan Kinsbergen Architekten GmbH:n, MASU Planning Aps:n ja Dr Neven Kostic GmbH:n kanssa.
Ilmoittautumiskutsukilpailun tarkoituksena oli löytää ratkaisu, joka uudistaa kokonaan olemassa olevat waste-to-energy- ja vedenpuhdistuslaitokset Limmat-joen varrella Dietikonissa, Sveitsissä. Kunnianhimoinen ja laaja hanke suunniteltiin rakennettavaksi 40 vuoden aikana.
Kilpailun järjestäjä, Limeco, on kahdeksan sveitsiläisen kunnan omistama yhtiö, joka tarjoaa palveluja jätehuollon, jäteveden käsittelyn ja uusiutuvan energian tuotannon aloilla.
Kilpailun tehtävänannon tärkeimmät tavoitteet olivat:
• Kestävät energiaratkaisut ja tilaajan tarpeiden ennakointi 2030-luvun ja 2070-luvun välisenä aikana
• Laitoksen arkkitehtoninen integrointi ympäröivään kaupunkiin ja suojeltuun jokimaisemaan
• Rakennuspaikan luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen
Hankkeen pitkä toteutusaika varmistaisi nykyisten laitosten keskeytymättömän toiminnan uusien osien rakentamisen aikana.
Kilpailuehdotuksemme rakennusten kokonaistilavuus on noin 996 882 kuutiometriä. Laitoskokonaisuus suunniteltiin käsittelemään 252 080 tonnia saapuvaa jätettä vuodessa vuoteen 2050 mennessä ja käsittelemään ja poistamaan tehokkaasti 357 240 tonnia materiaaleja, mukaan lukien hiilidioksidia.
Kahden laitoksen läheisyys toisiinsa nähden hyödynnettiin logistisissa järjestelyissä ja tilasuunnittelussa. Päämääränä oli molempien laitosten turvallinen ja tehokas toiminta. Suunnitelma mahdollisti myös turvalliset yhteydet kaupungin julkisiin tiloihin, suojaten samalla yleisöä teollisuusprosessien haittavaikutuksilta.
Suunnitelman yhtenä tavoitteena oli jokivarren luonnon ja olemassa olevan biosfäärin ja uuden infrastruktuurin välinen vuoropuhelu. Vedenkäsittelylaitoksen viherkatto suunniteltiin julkiseksi tilaksi, joka pehmentäisi kokonaisuuden maisemavaikutusta ja tukisi paikallista luonnon monimuotoisuutta. Rakennuspaikan rajojen huolellinen ja luonnonmukainen maisemasuunnitelma tekisi mahdolliseksi laitosten ekologisen sulautumisen olemassa olevaan ympäristöön. Suunnitelma tarjoaisi yleisölle uusia tapoja olla yhteydessä luontoon ja Limmat-jokeen.
Rakennuspaikka sijoittuu tiiviin kaupunkialueen ja arvokkaan luonnonmaiseman väliin. Läpinäkyvyyden, muunneltavuuden ja toimintojen sijoittelun avulla ehdotuksemme liittyisi kaupunkikuvaan ja vahvistaisi Limecon sitoutumista yhteisöllisyyteen, kestävyyteen ja ympäristövastuuseen. Suunnitelmassamme on suunniteltu mukautuvaksi, ja se mahdollistaa teknologisen kehityksen ja muuttuvat energiatarpeet.